Vill ni skriva? Recensioner, bloggar eller hyllningstexter...

Klicka här för att kontakta oss.

Mer om Spoon


Läs om Spoon

Skivor av Spoon
Skivor i fet stil är recenserade skivor. Skivor i kursiv stil är ej recenserade än. Vill du själv recensera en orecenserad skiva, klicka på länken.

Bästa låtarna på Gimme Fiction

Sister Jack
The Beast and Dragon, Adored
The Two Sides of Monsieur Valentine

Spoon

Gimme Fiction

Släppt år: 2005
Skivbolag: Merge

Allt sedan hans Matadordebut 1996 så har Spoons frontfigur Britt Daniel visat en tendens att underbygga sin varma, melodiska låtskrivning med en nedlåtande ton. Med tiden och kanske stigande ålder så har han blivit mer tudelad - men hans musik har också blivit mer kraftfull. Se bara på de första två låtarna på hans senaste skiva: The Beast and Dragon, Adored och Two Sides/Monsieur Valentine. De lär dock inte lämna dig besviken eftersom Daniel lyfter sin redan aningen trubbiga poetiska kraft till nya höjder på Gimme Fiction, vilken är bandets tredje album för Merge Records.

I The Delicate Place så får begreppet besatthet en mer intellektuell touch, med fraser som kanske mer hör hemma i en fysikbok än i en popsång: "reflection stating obvious mating holds". Oavsett om Daniels medvetna otydlighet antyder vissa kommunikationssvårigheter så har hans popularitet sjunkit de senaste åren vilket lämnat Daniel och trummisen Jim Eno ensamma på Gimme Fiction, där Daniel står för den tyngsta lasten. Det är inte nödvändigtvis en negativ aspekt. Det är snarare så att Daniels klarsynthet och förnyade synsätt är till det bättre. Både den mer kanaliserande Bowie's Hunky Dory period ("Monsieur Valentine") och mer upplyftande Big Star jangle ("Sister Jack") påvisar Daniel i toppform. Alla elva låtarna på Gimme Fiction uppvisar ett glimrande verk.

Observera att orginalbetyget från recensenten är 5 av 5

Kommentarer
Inga kommentarer för denna recension. Lägg till kommentar