Bästa skivorna 2008 efter de sex första månader

Januari 2009 är långt bort så för att slippa vänta ett halvår på att få skriva om årets bästa skivor så kommer här en summering av årets bästa indieskivor efter årets första sex månader. Jag väntar med att göra en lista över de bästa skivorna till året är slut dock.

Bästa svenska skivorna första halvåret 2008

Det har egentligen inte kommit så många intressanta svenska skivor hitills men de som har kommit har varit desto bättre. Håkan Hellström släppte först För Sent för Edelweiss som är en mycket bra skiva men som jag också hade förväntat mig var bra. Desto större överraskning var då Markus Krunegård med sin Markusevangeliet. Jag kände inte till Markus Krunegård särskilt väl innan och därför var det väldigt kul att upptäcka en sådan näst intill perfekt platta. Bästa skivan av svenska band som inte sjunger på svenska är Johnossis All They Ever Wanted. Caesars Strawberry Weed är också en helt ok skiva men håller inte full klass rakt igenom i vanlig ordning vad gäller Caesars.

Bästa brittiska skivorna första halvåret 2008

Britterna brukar producera den bästa punkpoppiga och mest upplyftande indiepopen men den kanske bästa brittiska skivan hitills 2008 är de mer lågmälda Elbow med The Seldom Seen Kid. I den snabbare genren finns dock några mycket bra skivor i Dirty Pretty Things Romance At Short Notice, skotska The Fratellis skiva Here We Stand samt Young Knives Superabundance för att nämna några.

Bästa amerikanska skivorna första halvåret 2008

Amerikanerna fortsätter på 2007 års goda linje och har spottat ur sig ett antal mycket bra skivor. Gnarls Barkley andra skiva The Odd Couple är kanske den bästa. Indieveteranerna The Mountain Goats Heretic Pride är också en klart köpvärd skiva och även den mycket bra debutskivan Volume One av She & Him bör nämnas. Ett annat indieband med smått veteranstämpel som bör kollas in för de som missat den är Weezers The Red Album, deras klart bästa skiva sedan Pinkerton.

Becks senaste Modern Guilt har jag inte lyssnat in mig på färdigt för att recensera men den innehåller ett antal mycket bra låtar och kan mycket väl hamna på en "bäst 2008"-lista så småningom. Vill även pusha lite för Nada Surfs Lucky som jag förvisso bara gav en sexa i min recension men de bästa låtarna är så pass bra att jag lyssnat på dem ett antal gånger även långt efter recensionen.

Bästa skivorna från andra länder första halvåret 2008

Även om den bästa musiken i regel kommer från Nordamerika, brittiska öarna och Sverige så finns det några outsiders som förtjänar lite uppmärksamhet. En skiva är belgiska dEUS Vantage Point som innehåller ett par riktiga klasslåtar i Favourite Game och The Architect och är i övrigt inte så tokig heller. Även de elektroniska franska M83's Saturdays=Youth är en skön platta, lyssna framförallt på låten Up! som är en av årets bästa låtar.

Skivor jag förväntat mig lite mer av

Några skivor som jag förvisso inte tycker är dåliga men hade förväntat mig mycket mycket mer av är Death Cab For Cuties Narrow Stairs, Mates of States Re-Arrange Us samt Coldplays Viva la Vida or Death and All His Friends.

Green Days hobbyband Foxboro Hot Tubs med skivan Stop Drop & Roll!!! var dock en stor besvikelse. Den skivan hade jag verkligen förväntat mig mer av och man får hoppas att Green Day har spart de bästa låtarna till sin egen nästa skiva...
/Kano KluckforsKommentarer
Inga kommentarer för denna recension. Lägg till kommentar