Årets bästa låtar 2007

Att summera ett helt års bästa låtar är verkligen svårare än jag trodde det skulle bli. Skivor är lättare då de är klart färre och det är svårt för en grupp eller artist att göra en riktigt bra skiva rakt igenom, därför är urvalet trots allt relativt begränsat. De flesta artister med någorlunda talang kan däremot kasta ur sig en eller ett par riktigt bra låtar och därför blir urvalet under ett helt år väldigt stort.

Jag väljer inte att rangordna låtarna då favoriten nästan skiftar från dag till dag utan jag nämner bara de låtar som är tillräckligt bra för att vara med och kriga om titeln "årets låt". Jag har säkert glömt ett flertal men får väl uppdatera senare i så fall...

Topplåtarna från toppskivorna

Av de skivor jag hade med på min lista över årets bästa skivor 2007 vill jag därför bara lista albumens riktiga topplåtarna och de är dessa:
 • Aqueduct, Lying In The Bed I've Made - bästa låten från årets skiva
 • Arctic Monkeys, 505 - lugnste men bästa låten på en briljant skiva
 • Little Man Tate, Sexy in Latin - en av många singelkandidater från skivan
 • Of Montreal, She's a Rejecter - tveklöst en av årets fem bästa låtar
 • Radiohead, All I Need - underbar låt från numera smått klassiska Radiohead
 • The Shins, Australia - troligtvis The Shins bästa låt någonsin

Andra kanonlåtar

Underbara skottarna Snow Patrol släppte en ny singel som figurerade i Spiderman 3 filmen, singeln hette Signal Fire och är så bra att den skulle ha platsat på suveräna skivan Eyes Open utan problem.

The Killers släppte en samlingsplatta med en ny singel i samarbete med legendariska Lou Reed och låten Tranqulize är helt suverän.

20-åriga Kate Nash släppte en mycket lyckad debutplatta och singeln Foundations är skivans höjdpunkt. Låten är mycket bra och texten om hennes bittra förhållande med sin bittra pojkvän är briljant.

Hard-Fi's andra skiva Once Upon a Time in the West var lite av en besvikelse för mig men första singeln Suburban Knights är absolut en av årets bästa låtar.

Kaiser Chiefs Yours Truly, Angry Mob imponerade inte riktigt på mig då den kändes lite slät men Boxing Champ med Ricky Wilson ensam med ett piano är en njutning.

Josh Ritter gjorde troligtvis årets bästa singer-songwriter album och To The Dogs Or Whoever är förmodligen bästa låten men skivan har fler kandidater.

Bästa låten på New York bandet The Bravery The Sun and the Moon är tveklöst den akustiska Tragedy Bound.

Band of Horses utmärkta album upptäckte jag lite sent och kanske skulle den varit med på listan av årets bsäta skivor. Hur som helst så är The General Specific en låt som är tillräckligt bra för att nämnas här.

Klassiska svenska låtar saknar jag från 2007 men Those Dancing Days självbetitlade låt Those Dancing Days är min svenska favorit. Mando Diao är inte lika bra som förr men låten Gold på Never Seen the Light of Day gillar jag skarpt.

Upbeat från de okända

Några riktigt bra låtar i lite högre tempo från några av de mindre kända och erkända grupperna är:
 • Milburn, What Will You Do (When The Money Goes) - riktigt bra låt från en bra skiva Arctic Monkeys "lillebröder"
 • The Wombats, Let's Dance to Joy Division - årets partylåt?
 • Reverend And The Makers, Heavyweight Champion of The World - One hit wonders? Denna låt är fantastisk men uppföljaren är ytterst medelmåttig...
 • Motion City Soundtrack, This Is For Real - perfekt poplåt helt enligt instruktionsboken
 • Voxtrot, Firecracker - svängnig pop med en perfekt refräng
/Kano KluckforsKommentarer
Lägg till kommentar